Двукрила дървена входна врата
Полезно

Каква да е посоката на отваряне при вратите?

Най-важните неща при избиране на врата

Когато се прави покупка на врати естествено, че размерите са най-важни, за да може те да се поставят. Но задължително трябва да се обърне внимание и на посоките на отваряне на крилата. Ако се прави цялостен ремонт със сигурност ще трябва добре да се обмисли посоката на отваряне, защото в този случай още не сте обзавели жилището и реално не знаете дали определена посока няма да пречи в последствие на интериора. Другото, с което трябва да се съобразите е безопасността. По закона на пожарна безопасност вратите трябва да се отварят към изхода, а не към помещенията. Това има и друг плюс, че всъщност отварянето на крилото, ако е навън ще имате повече място и ще спестите от пространството.

Така например в определени сгради с повече от 15 души няма значение какъв е интериора, то задължително вратите трябва да се отварят навън. Това е според закона за сигурността. Все пак тези изисквания са само за офиси и работни места – не включва частните къщи и складове. Тук посоката на отваряне се определя според удобството на интериора.

Врати

Полезни съвети за посоката на отваряне при вратите

  • Желателно е вратите да се отварят от малко помещение към по-голямо. Така ще „спестите” място в малката стая и ще може да го усвоите. За Баня е препоръчително да се отваря навън първо, защото баните по принцип са по-малки и наистина трябва максимално да се използва пространството. Второ от гледна точна на сигурността и безопасността. Ако на човек му прилошее и евентуално не е в състояние да излезе от банята. Ако вратата се отваря навътре и припадналия човек я е затиснал няма, как да се отвори. За това се препоръчва външното отваряне.
  • Друг важен елемент при избора на отваряне на крилото е да бъде откъм страната на стените. Ако е по този начин на стените или пода се слагат стопери, които да омекотят евентуално по-силно отваряне на вратата и блъскането ѝ в стената. По този начин ще спестите също място, а и естетически изглежда по-добре когато вратата се отваря откъм посока, която е неизползваема.
  • Понякога вратите на помещенията се падат една до друга и също трябва да се съобрази. Ако се отварят навън и двете да не са с противоположно отваряне и да стане така, че при отваряне и на 2-те врати едновременно да има сблъсък на крилата. Така освен наранявания по повърхността може да се получи и счупване на стъклото или дръжките.