Различни модели стари дървени врати
Полезно

Подходящият тип врата за вашият дом

Съдържание


Врати изработени от дърво се използват в продължение на хиляди години и все още са страхотна възможност, ако търсите да създадете уникален стил и чувство за комфорт във вашия дом. Напредъкът в материалознанието и производствените процеси на стоманени и стъклопластови врати започна да предизвиква революция в пазара на врати и строителния сектор.

Дървени врати

Никой не може да отрече естествената красота на врата произведена от дърво. Това удоволствие обикновено идва и с висока цена. Качествените дървени врати са значително по-скъпи от аналозите си произведени от стомана и фибростъкло. Дървените врати са изработени от естествени материали и се нуждаят от редовна поддръжка за да се избегне избеляване на вратата или гниене; също така дървените врати са по-склонни на изкривяване, подуване или нацепване с течение на времето. Тези врати са също податливи на естествени проблеми като мухъл и термити.

От друга страна, повечето дървени врати предлагани днес на пазара се възползват от напредъка в производствените процеси и са много по-устойчиви на влажност, температурни колебания, надуване и естествени вредители.

Цената на дървените врати значително варира в зависимост дали са използвани композитни материали като ПДЧ, MDF, HDF и т.н. или масивна дървесина.

 

Блиндирани врати

Днес блиндираните врати са един от най-разпространените видове входни врати. Това е заради тяхната здравина, ниска цена на поддръжка и енергийна ефективност. Блиндираните врати са изработени от качествени стоманени листове, които правят вратата изключително издръжлива на изкривяване, свиване или подуване. Вътрешността на блиндираните врати е проектирана спрямо целта на самата врата. Някои сърцевини са проектирани с шумоизолиращи качества, други с висок коефициент на енергийна ефективност. Трети с пожароустойчиви елементи, които да издържат на високи температури и т.н.

Новите процеси и техники за щамповане позволяват металните врати да се произвеждат в най-различни форми и шарки. Съществуват опции и за „обличане“ на блиндираните врати с дървени плоскости. Те придават на вратата вид почти идентичен с този на врата изработена изцяло от масивна дървесина.

Докато стоманата е издръжлива и здрава, в същото време тя е и по-уязвима на драскотини и вдлъбнатини, в сравнение с вратите изработени от фибростъкло.