Полезно

Съвети за по-лесен избор на входна врата

Пазарът разполага с изобилие от модели, цветове, размери, производители и материали. Затова сме подготвили тази статия, с която ще опростим вашият избор. Подредили сме различни качества по важност, за да се ориентирате по-лесно.

Изработка

На пазара разполагаме с избор от три основни типа врати – метални, блиндирани или дървени. Препоръчителният вариант и по-сигурният са блиндираните врати. Касите са метални и много здрави. Те са регулируеми – с цел да обличат зидове.

Заключващи механизми

При всички външни врати в последно време се обръща особено внимание на заключващи механизми. Има безкрайно много варианти, но основното, на което трябва да държите, е крилото да има пасивни шипове, които влизат директно в касата в затворено положение. Без значение колко са на брой са огромен плюс. Ключалките трябва да са поне две, независими една от друга. Например две многоточкови и една допълнителна вътрешна, с резе или единично езиче. Препоръчваме ви врати с вкопани брави, работещи с ключалки с висока степен на сигурност. Касовите брави са най-сигурни, при тях секретът е скрит от погледа на недоброжелателя. Най-високото ниво на сигурност дават обаче допълнителните екстри, например опция за блокиране на шиповете при насилствено изваждане не патрона.

Алармени системи

Освен всички видове заключващи механизми напоследък голяма известност набират алармените системи. Те леко оскъпяват вратата, но са достъпни за всеки и все пак са в пъти по-сигурни. Най-добрите модели са с дистанционно управление и са вградени в самото крило. Те реагират на всеки удар върху вратата и след отварянето издават оглушителни звуци, които не могат да бъдат пропуснати нито от съседите ви, нито от наблизо преминаващите. Най-важното е, че със сигурност ще подплашат непоканените гости.

Модел и цвят

След като сме взели по-важните решения при избора да външна врата идва и най-трудният, а именно – кой модел и какъв цвят да изберем. Тъй като комбинациите са безброй, е добре да съобразим на първо място с интериора си. Например, ако вратата е в неосветен коридор, е хубаво да поставим по-светла врата. Ако пък стените ни са светли може да поставим тъмен модел и да създадем контраст така, че красивата ни външна врата да изпъкне. Друг пример е двулицевият модел, ако искаме вратата ни отвън да изглежда по-невзрачна, за да не привличат излишно внимание, а отвътре да отговаря на интериора. Ако пък търсим усещане за пространство, трябва да подберем цвета спрямо този на стената, така че да се слеят.

Цени

Последното, на което няма как да не обърнем внимание, е цената. Не забравяйте, че в случая с входните врати цената отговаря на качеството. Затова е добре да заделим малко повече пари за външна врата.

Съвети за по-лесен избор на входна врата
Гласувай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *